World Business Guide och World Trade Register är bara bluff

Många är de som försöker tjäna pengar på meningslösa katalogtjänster. Svara inte, betala inte.

Det har alltid funnits människor som tycker att det är okej att lura skjortan av andra människor. Det får vi leva med. Men vi kan ju göra vad som står i vår makt för att inte försörja skojarna. Med andra ord; låta bli att bli lurade.

På 1980-talet sålde man plats i ”internationella telefonkataloger”, på 1990-talet var det samma sak fast i form av cd-romer och nu försöker de kränga på oss ett omnämnande i affärsregister på webben. Vad är det för fel på Google?

Oftast är det under sommaren dessa ”erbjudanden” kommer, både i brevlådan och datorns inkorg. Nästan alltid framstår det som att man bara ska uppdatera sina uppgifter och att publicering i katalogerna är gratis. Självfallet är tanken att kroka en namnunderskrift och att knyta ”kunden” till något finstilt, som kostar pengar. Mycket pengar, i det här fallet 10 000 kr om året. För ingenting – alla sådana här kataloger är helt värdelösa.

Det viktigaste för skojaren är att ordinarie personal inte är på plats, att någon annan än marknadschefen, informationschefen eller vem det nu är som skulle få brevet i vanliga fall inte får det. Att så är fallet hos just dig kan ju inte skojaren veta, men det räcker med att chansa. Tillräckligt många går på bluffen, annars skulle det inte förekomma. Precis som med spam.

I dagarna cirkulerar ett e-brev från World Business Guide. (Uppdatering: World Trade Register och European Trade Register är andra namn på samma verksamhet.) Gratis står det i brevet. En snabb slagning på Google visar att det kommer räkningar, att folk luras att betala och att de som inte gör så hotas med juridiska åtgärder.

Ladies and Gentlemen.

In order to have your company inserted in the registry of World Businesses for 2009/2010 edition, please print, complete and submit the enclosed form (PDF file) to the following address:

WORLD BUSINESS GUIDE
P.O. Box 2021
3500 GA Utrecht
The Netherlands

email: register@wbgtoday.net
FAX: +31 20 524 8107

Updating is free of charge!

If you are not the intended recipient, please submit an email to unsubscribe@wbgtoday.net
Your request shall be dealt with accordingly.

Släng skräpet direkt! Försök inte ens att avregistrera dig från utskicken – all kontakt kan användas för att du ska anses ha gått med på något.

Värt att notera är, att avsändaren hänvisar till andra domäner i brev som gått till andra mottagare. I exemplet ovan använder man wbgtoday.net, men exempelvis worldbusinessguidenow.biz förekommer också. Det är i mina ögon ett tydligt tecken på att skojarna skapar sig flera ”flyktvägar”. Stängs en domän ned, så kan de alltid fortsätta på en annan. I vissa utskick kallar de sig för World Business Directory och flera olika postadresser förekommer i breven, t.ex. används en adress i London:

World Business Directory
Suite 149 – Rosden House – 372 Old Street
EC1V 9AU / London – United Kingdom
E-mail: office@wbd-registration.com
Fax: +44 207 806 8157

Det är ganska lustigt att gå igenom själva katalogtjänsten, World Business Guide. Jag letar upp alla företag i Stockholm, det är under 150 stycken. De flesta heter något som börjar på bokstaven A. Nästan alla verkar inom en bransch som börjar på bokstaven A, till exempel arkitektfirmor. Man kan ha olika teorier om varför, men troligen har människorna bakom bara hunnit – eller så har det räckt med att – höra av sig till de första företagen i telefonkatalogen. Det behöver inte ens vara företag som har betalat, men man måste ju fylla sin ”tjänst” med något innehåll om mottagaren händelsevis skulle kolla upp webbplatsen.

Men om det är en seriös katalog, då? Om du tvekar; fundera på vad du har att vinna på att vara med i ett företagsregister på en anonym webbplats. Vem skulle söka och hitta dig där?

Av Magnus Nilsson

Magnus Nilsson är webbutvecklare med starkt engagemang för kommunikation och meningsfull marknadsföring.

Länkar

Fotnot

Den här artikeln publicerades första gången med rubriken Sommartider är skojartider.

Comments

 1. I april 2010 noterar jag att World Business Guide bytt boxadress, men är kvar i Utrecht. Märkligt att det inte går att stoppa dem.

  Adressen idag är:
  World Business Guide
  P.O. Box 3079
  3502 GB Utrecht
  The Netherlands
  Fax: +31 20 203 1129

  Vad är det för sorglig stackare som åker och vittjar brevlådan? Vad berättar han eller hon vid middagsbordet? ”Hur var det på jobbet idag, älskling?”…

 2. Senaste utskicket har nytt företagsnamn, men samma adress som i april 2010 (se tidigare kommentar).

  World Trade Register
  P.O. Box 3079
  3502 GB Utrecht
  The Netherlands

 3. Även okärt barn har många namn. Idag kom ett brev med ytterligare en variant av ”företagets” namn:

  European Trade Register
  P.O. BOX 3079
  3502 GB, Utrecht
  The Netherlands

  email: register@etr2013.com
  fax: +31 20 524-8107

  Samma bluffmakare, annat namn.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.