Sekretessbelagda uppgifter är hemliga och den som hanterar uppgifterna kan inte bjussa på dem ens om ”syftet är vällovligt”. Sjukvården och Ledfonden har begått ett katastrofalt misstag genom att skicka brev till 250 000 patienter.

I Dagens Nyheters artikel Tiggarbrev till ledsjuka upprör idag avslöjas att den nystartade fonden Ledfonden skickat brev till runt en kvarts miljon svenskar med ledsjukdomar. Adresserna har man plockat från sjukhusregister eller sjukjournaler.

Det känner man ju direkt, att det här kan inte vara rätt. Även om man inte visste att personuppgifter är skyddade av sekretess, så tror jag att de flesta människor skulle hålla med om att man inte plockar adresser ur sjukjournaler.

Dagens Nyheter citerar Ledfondens egen förklaring till hur det har gått till:

Ledfonden har fått ta del av knäledsregistret och höftledsregistret med tillstånd av varje ortopedklinikchef.

Må så vara. Då har varje ortopedklinikchef brutit mot lagen.

Syftet var mycket vällovligt, säger Lars Lidgren, professor i ortopedi i Lund, registerhållare för Knäledsregistret och ordförande i Ledfonden.

Oj, vad förvånad jag blir av upplysningen att registret hanteras av den som skickat brevet! Inte!

Sveriges Radio följer upp Dagens Nyheters artikel i en sändning samma dag. Här hävdas att Ledfonden inte hanterat registret. Istället har verksamhetscheferna vid sjukhusens ortopediska kliniker tagit fram personnummer på sina patienter och sedan låtit Svensk Ortopedisk Förening ta fram adresser till 160 000 personer. Ja, vem som betalat frimärken och hur många som fått brevet är ointressant. Vad det hela gäller är, att ingen av de inblandade äger uppgifterna. Det ligger inte i deras makt att avgöra om ett brev ska skickas eller inte.

Vällovligt syfte? Problemet är att det inte är upp till Lars Lidgren att avgöra vad som är ett vällovligt syfte eller inte. Sekrettesbelagda uppgifter är hemliga. Ska inte lämnas ut. Ska inte användas till annat än lagen säger. Basta! Punkt slut!

Jag har arbetat med nyhetsbrev i över tio år. Och upphör aldrig att förvånas över den slapphet som människor uppvisar när de själva vill skicka något till andra, då är allt intressant för alla. Gärna med en påminnelse lite senare. Men själva irriteras samma människor på spam och massutskick och förbannar alla som ”skickar en massa skit utan att jag bett om det”.

Nu är jag uppretad och skriver det rent ut: Sluta stirra på era egna jävla navlar! Tänk på mottagaren, visa empati! Var professionella!

Det var bara en tidsfråga innan sjukjournaler skulle användas ”i vällovligt syfte”. Nu har det hänt. Dags att sätta ned foten och visa vad lagen är värd.

Vem är ansvarig för det inträffade? Ja, självfallet skyller alla på varandra. 🙁

Länkar

1 thought on “Ledfonden leder vägen för missbruk av patientregister

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top