Är kapitalismen i kris? Eller är det bara de stora elefanterna som inte begriper sig på att dansa efter marknadens sunda drivkrafter? För Umair Haque är svaret givet.

Under eftermiddagen idag var jag på Daytona Sessions Vol. 2 på Rival i Stockholm. Kort kan man väl beskriva det som att en webbyrå arrangerar en branschträff med branschfolk som siar lite yvigt om framtiden. Lite internt kan det väl tyckas vara, särskilt när de första fyra raderna satt och lajvbloggade om bloggande.

Det är lätt att raljera över sådana här tillställningar, men jag tycker att det i huvudsak var intressant. Dessutom är det generöst av Daytona att arrangera ett stort seminarium utan det primära målet att kränga sina egna tjänster.

Huvudtalare var Umair Haque, chef för Havas Media Lab. Jag ska inte redogöra för vad han sade, men några saker fastnade särskilt.

Umair Haque resonerade kring den nu kollapsande ekomomin ungefär så här:

  1. Den ekonomiska krisen beror på att vi inte har en riktig marknadsekomomi, att kapitalismens regler inte följs.
  2. De stora traditionella företagen är främst inriktade på konflikt, inte konkurrens. De vill dominera, bilda kartell, förstöra för andra och köpa upp marknader. De hindrar en ”sann” marknadsekonomi.
  3. Men ”Jätten Glufs-Glufs” är på utdöende. Inte minst därför att konsumentmakten stärks. Wal-Mart har t.ex. gått från att tillhöra ”the bad guys” till att arbeta för att göra företaget helt klimatneutralt.
  4. Kapitalismen är inte i kris, det är kapitalismens regler som skrivs om.

Fritt citerat, så säger Umair Haque, att vi ska

Focus on other people’s outcome, not so much your own income.

Ungefär: Visst, det är trevligt att få betalt, men vad är det du levererar? Tänk först på vad dina kunder behöver, lös deras problem i första rummet. Det är där nya affärer skapas, i en riktig marknadsekonomi.

Okej, människor förtjänar att citeras korrekt och få sina tankegångar rättvist återgivna, men jag ville bara göra en snabb anteckning och tipsa om vidare läsning. Så här hittar du Umair Haques bloggar:

Uppdatering: Nu finns Umair Haques föreläsning från Daytona Sessions Vol. 2 att uppleva själv på webbteve.

Av Magnus Nilsson

Magnus Nilsson är webbutvecklare med starkt engagemang för kommunikation och meningsfull marknadsföring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top