Får du märkliga uppmaningar från dina vänner på Facebook? Fundera innan du gör vad de ber dig om – och fundera en gång till innan du sprider budskapet vidare. Troligen rör det sig om en bluff.

Ett av många meddelanden som sprids i statusmeddelanden på Facebook lyder så här:

Hej till alla er som är i min kontaktlista på Facebook.
Jag skulle vilja be dig om en tjänst… Du kanske inte vet att Facebook har ändrat sina riktlinjer för konfiguration igen. Tack vare den nya ”grafiska app”, kan en person på Facebook, var som helst i världen, se våra bilder, våra ”gilla” och våra ”kommentarer”. Jag ber er att göra följande och sedan kommentera ”gjort”. De av mina vänner som inte vill hålla min information privat, kommer att tas bort från min lista, eftersom jag kommer att ha information jag dela med mig med er men inte med hela världen. Jag vill kunna lägga upp bilder på mina vänner och familj, utan att främlingar ska kunna se vad som händer när du väljer ”Gilla” eller ”kommentera”.
Tyvärr kan inte vi ändra den här konfigurationen, eftersom Facebook har gjort det så. Så snälla ställ din markör över min bild som visas i rutan (utan att klicka) och ett fönster kommer att öppnas. Flytta nu markören till ordet ”vänner”, återigen utan att klicka på och sedan på ”Inställningar”. Ta bort bocken vid ”livshändelser” och ”kommentarer och gilla”. På detta sätt publiceras inte längre min verksamhet.
Kopiera texten till din egen vägg (inte ”Dela”).
När jag ser det postat på din sida, kommer jag ta bort märkningen på dig!

Utöver att vara ganska svårt att förstå (och språkbruket tyder på en ganska rak översättning från engelska, tycker jag) så stämmer inte budskapet. (Uppdatering: Om du följer instruktionen i meddelandet ovan, så händer ju faktiskt något. Detta inlägg handlar om att kopiera och klistra in andras budskap utan att reflektera över vad som händer.)

Kedjebrev på Facebook är ofta meningslösa skämt

I många fall har den som sprider ett diffust meddelande vidare inte tänkt igenom, eller ens förstått, innebörden. Men varför skulle man vilja sprida något till andra om det inte stämmer – eller är något man inte satt sig in i? Det här är ju inget som syftar till att lura någon på pengar, avslöja lösenord eller något annat. Just det är väl kanske grunden till att det får spridning. Verkar det inte skada någon, så måste det väl vara sant…

Visst finns det människor som vill lura andra för att de tycker att det är skoj. Så enkel är nog bakgrunden i många fall.

Tips när du får konstiga uppmaningar på Facebook

Vad kan man göra när man får ett meddelande som verkar vällovligt, men som också tycks lite kryptisk – särskilt när man inte är helt säker på var grundmeddelandet kommer ifrån?

  1. Googla. Kopiera den första meningen i meddelandet och klistra in det i sökrutan hos Google. Är det en bluff har troligen någon annan tagit upp det på ett forum, på en blogg eller rent av på Facebook.
  2. Agera inte på allt. Är budskapet viktigt? I exemplet ovan ska både avsändaren och dennes vänner inleda en ganska komplicerad process. Är målet värt resan?
  3. Fundera. Är budskapet hundraprocentigt glasklart? Vet du att det du sprider stämmer?

Nästa kedjebrev är kanske inte harmlöst

Ett busigt kedjebrev är harmlöst. Någon vill se hur långt ett meningslöst meddelande kan nå. Men nästa gång kan det mycket väl vara någon som fiskar i grumliga vatten, som har helt andra motiv – och som utnyttjar att vi okritiskt skickar meddelanden vidare till våra vänner. Meddelanden som vi inte har en aning om vad de står för.

Ta hand om dig och dina vänner. Var inte del av en rostig kedja.

Fler lydelser i liknande meddelanden

Uppdatering: följande meddelande sprids stort på Facebook i skrivande stund, dvs i augusti 2017. Du som googlar efter innehåll i meddelandet kanske är intresserad av att läsa mitt inlägg, så därför klistrar jag in hela texten.

Vänligen meddela alla kontakter i din budbärarlista att inte acceptera något från Fabrizio Brambilla. Han har ett foto med en hund. Han är en hacker och har systemet kopplat till ditt messanger-konto. Om en av dina kontakter accepterar det kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack. Vidarebefordrad som mottagen. Håll fingret nedåt på meddelandet. I botten i mitten kommer det att säga framåt. Hit det och klicka sedan på namnen på dem i din lista och det skickar till dem.

Läs mer om falska meddelanden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top