Att komma till kassan i webbutiken är samma upplevelse som i butiken på stan. Bra eller dålig upplevelse färgar av sig på intrycket av hela butiken.

För den som arbetar med digitala processer är det viktigt att hålla reda på alla moment. Om du har en butik på webben, så måste du regelbundet studera texterna i din beställningsprocess.

Lek kund, helt enkelt!

Men här syndas det friskt. Många gånger är det programmerare som skrivit texterna, som stomme för interaktionsdesignen. Det är inget fel på programmerare, men de är mer sällan copywriters eller marknadsförare. De har inte den rollen, och någon annan ska ha vett att ta den.

Tack och lov för att programmerare ofta är hyfsade på området, det är trots allt sällan man ser några riktiga katastrofer. Men som e-handlare måste man hålla en högre nivå än att klara sig från katastrofer.

Idag beställde jag biljetter till Strindbergs på Kulturhuset i Stockholm. Ett av Sveriges bästa liveband återuppstår för en sommar, så det vill jag inte missa.

Biljettsystemet hanteras av Webbiljett.se. Jag har ingen anledning att klanka särskilt på dem; jag tar min upplevelse som exempel på hur det fungerar när det inte fungerar tillräckligt bra.

För det första är proceduren för komplicerad. Jag börjar boka konserten, väljer antal biljetter osv. och först mitt i den processen ombeds jag att registrera mig som kund. När registreringen är klar har systemet glömt bort min beställning och jag får börja om från början.

Det håller inte.

När betalningen gått igenom får jag en bekräftelse. Det här är ett exempel på varför man som e-handlare måste läsa och arbeta aktivt med texterna i köpupplevelsen:

Du hittar dina bokningar under mina sidor! Och du kommer åt biljetterna direkt här nedan redan nu!

Er betalning har genomförts!

Ni har nu fått Era biljetter skickade till Er angivna epost adress!

Biljetterna kommer till Er mail i acrobat pdf format, för att öppna en pdf fil så krävs att Er dator är installerad med Adobe acrobat reader, detta program är gratis och kan laddas hem på följande adressAdobe acrobat reader.

Skulle Ni ej ha acrobat installerat eller möjlighet att installera detta så kan biljetterna visas direkt i webläsaren, detta gör antingen genom att man klickar på HTML Biljett nedan eller att man går in via ”Mina sidor” där man alltid kommer åt sina biljetter och där klickar man på HTML Biljetter.

Viktigt! Kom alltid ihåg att skriva ut och ta med Er biljett till matchen!

Köpt biljett återlöses Ej

DINA BILJETTER:

Visa som HTML (endast IE) Visa som PDF (alla)
Köpt biljett återlöses Ej!

Det låter onekligen lite yxigt. Texten kan knappast vara korrläst och hur många kunder förstår en mening som ”Visa som HTML (endast IE)”. Och vad tusan är det för match jag ska ta med biljetterna till?

Det här är ändå ett kvitto jag får efter att ha handlat för 390 kronor. Slarvigt, i mina ögon.

Foto: Eric Schmuttenmaer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top