Var går gränsen mellan din egen insats och vad som är ett utfört arbete? I fotboll är en passning inte färdig förrän din medspelare har tagit emot den. Du når bättre resultat genom att leverera ”snälla passningar”.

Fotboll är en enkel sport. Det är lätt att förstå vad det går ut på och enkelt att sätta igång. Men i detaljerna är det svårt, både att utföra och att begripa.

Jag har funderat lite över begreppet passning. Vad består en passning av? Jag tror att många spontant skulle svara något i stil med att ”det är att sparka bollen till någon annan i laget”. Frågan är om det inte finns ett moment efter sparken, nicken eller bröstningen – den rörelse jag själv utför – som är en avgörande del av passningen. För vad är en passning som inte når fram? Och vem bär ansvaret för att en passning är misslyckad: är det den som slår passningen eller den som tar emot den?

Det beror naturligtvis på, men många spelare ser passningen som avslutad när bollen lämnar den egna foten. Men din passning är inte färdig förrän kompisen tar emot den. Bollbanan och mottagningen är en del av passningen.

Låt tanken spinna vidare in i det vardagliga yrkeslivet. Varje dag ser jag kollegor – på jobbet och i branschen – slå usla passningar. Och säkert levererar jag en och annan snedspark själv.

Låt mig ta några konkreta exempel:

  • Du är ansvarig för ett nyhetsbrev. Dina prenumeranter läser det gärna och helst bör det komma efter lunch på en vanlig vardag, då det finns lite tid över att läsa det. Du har själv haft en stressig vecka och lyckas äntligen få ut det på fredag klockan 17.05. Skönt, nu kan du äntligen gå hem… På måndag morgon har ditt nyhetsbrev drunknat i helgens spamskörd och mottagaren läser det aldrig. Dålig passning.
  • Du ska ragga deltagare till en konferens. Du får underlag från olika håll, du har dåligt med tid, informationen måste ut. Du klipper och klistrar och publicerar det på webben. Du hinner inte läsa igenom texterna, du hinner inte kolla att all praktisk information finns med, du har inte tänkt ett dugg på om någon kan tänkas bli sugen på att gå på konferensen. Dålig passning.
  • Du måste göra en ny hemsida åt en kund. Kunden har dålig koll på vad de vill uppnå och vad deras besökare är ute efter, men de vill att ”det ska se proffsigt ut”. Du gör en snygg presentation i Flash utifrån några produktbroschyrer du fått från kunden. Ingen har en aning om varför eller vad som ska hända efter lansering. Dålig passning.

Ja, så här kan man fortsätta att lista vardagssituationer. Hade man en tränare vid sidan av sin arbetsdag, så skulle han eller hon ha skrikit sig grön över alla felpassningar.

Jag ska inte gnälla på andra. Istället tänker jag träna på att förbättra mina egna passningar. Mitt jobb är inte avklarat förrän det landar hos min kompis.

Foto: KG Sand Soccer, Flickr

2 thoughts on “Din passning är inte färdig förrän kompisen tar emot den

  1. Klockren liknelse. Det spelar ingen roll hur bra mottagare du har på andra sidan om din passning inte levereras rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top