Du har skaffat ett aktivitetsarmband och du är intresserad av att prova nya saker. Produkten du köpt visar siffror och staplar, men vad får du ut av det – över tid? Ernesto Ramirez har tips och tricks för att använda Fitbit på fler sätt.

Ernesto Ramirez är en av personerna bakom nätverket Quantified Self och han är forskare i själ och yrke. Han har använt Fitbit sedan 2011. Under temat ”ha kul med din Fitbit” presenterade han på Quantified Self Europe i Amsterdam sina bästa tips om hur du kan förbättra din upplevelse av Fitbit.

Varför är det intressant? Fitbit är en av de vanligaste och mest kända produkterna för att mäta hälsa och aktivitet, och min gissning är att många användare – som jag – förstår att Fitbit mäter en hel del siffror på ett till synes korrekt sätt, men vet inte vad de ska få ut av all data. Utöver att titta på den.

När allt kommer omkring är antalet steg man tar under en dag en ganska begränsad uppgift.

Att tolka Fitbits siffror

Om du vill få ut mer meningsfullt (eller bara mer) ur din Fitbit så finns det flera sätt, beroende på hur angelägen, avancerad eller besatt du är. Det här är några av de sätt som Ernesto Ramirez nämnde på konferensen:

  • Exportera data. Fitbit införde gratis export så sent som i år. Det handlar om en 30-dagarsexport, dvs du kan exportera dina data från denna dag och en månad tillbaka i tiden. Varför kan man inte ladda ner all sin egen data? Ja, din gissning är lika bra som min. (Och om du vill, kan du använda en tjänst som kallas Fitbit Data Export.)
  • Använd tjänsten IFTTT. If This Then That är en onlinetjänst som efterliknar hur programmering fungerar (som ”När jag skriver ett inlägg på Twitter så publicera det som en uppdatering på Facebook”.) En bra källa för att använda IFTTT ihop med Fitbit är ifttt.com/fitbit.

Vad är intressant att mäta med Fitbit?

Du avgör förstås själv vad som är intressant att mäta. Men att veta vad som är intressant för en själv kan ibland vara svårt. Helt enkelt eftersom du inte vet vad du ska fråga efter. Här är det perfekt att använda tjänsten IFTTT och utforska de möjligheter som redan finns och ta reda på vad som passar dig.

Det finns färdiga IFTT-recept för att…

  • Tända lamporna när du vaknar.
  • Exportera din sömndata till ett Google-kalkylark.
  • Få en veckosammanfattning av dina aktiviteter till din inkorg.
  • Om du väger dig med Withings våg, kan du uppdatera din vikt på Fitbit.

Ernestos eget favoritrecept är att ”få en utskällning på telefon om jag inte uppnått mitt dagliga stegmål före 22:30”. Men du kan enkelt anpassa recepten på IFTTT för dina egna behov.

Om du är bekväm med att hantera lite kod själv, så är det bästa sättet att få tillgång till Fitbits data att använda deras API på dev.fitbit.com. Det är gratis och du kan få minut-för-minut-data till… ja, vad du nu vill göra med dina siffror.

Visualisering av Fitbits data

För att få ut något intressant ur mätning, så måste du kunna visa vad du mäter. Det är nyckeln till att förstå data. Här är några verktyg som du kan använda:

Använda Fitbit med andra appar

Det finns flera orsaker till att använda Fitbit med andra appar. Fitbit är bra för att samla in data, men du kanske har andra behov än de som finns i deras app eller vill kombinera Fitbits mätning med din favoritapp. En naturlig fråga är om man kan använda Fitbit med Apples HealthKit. Ernesto Ramirez säger att Fitbit ”inte vill vara snälla mot Apple”, så den kombinationen är inte tillgänglig för ögonblicket. Men det finns flera appar som sköter synkronisering, och de kostar bara några dollar.

Det bästa sättet att gräva djupare i Fitbit och alla dess möjligheter är att följa Reddits sida om Fitbit.

Använda Fitbit i forskning

Om du vill använda Fitbit i forskning, så finns det ett praktiskt verktyg som heter Fitabase. Det är en tjänst som bjuder in deltagare att registrera sig och mäta sin aktivitet med Fitbit, och du slipper krångla med datainsamling och sekretessproblem. Fitabase använder Fitbits API och dina deltagare loggar in på sina egna Fitbit-konton, så varken du eller Fitabase har tillgång till deltagarnas kontouppgifter.

Den här tjänsten är bara tillgänglig för forskare.

Du kan även streama data från Fitbit, men Ernesto tror att du kan behöva be Fitbit om lov för att få tillgång till den möjligheten.

Hur går vi vidare med att använda Fitbit?

Naturligtvis finns det mer att få ut av att använda Fitbit och att använda data från Fitbit utanför själva appen, men det här inlägget kanske kan vara en utgångspunkt. Kommentera gärna inlägget om du har förslag på vad man skulle kunna använda Fitbit till och om du har egna erfarenheter.

Länkar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top